Școala de filosofie

O metodă periculoasă: Relația dintre Freud și Jung (și alții)

noiembrie 17, 2024
jung-freud

Articol de Alfredo Aguilar

„Oamenii ar putea învăța din greșelile lor, dacă nu ar fi atât de ocupați să le nege.” – Carl Gustav Jung

O metodă periculoasă este un film din 2011 care explorează relațiile personale complicate dintre Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, Sigmund Freud, fondatorul psihanalizei, și Sabina Spielrein, inițial o pacientă a lui Jung și ulterior medic, devenind una dintre primele femei psihanaliste.

Este o dramă de epocă, plasată în anii de dinaintea Primului Război Mondial, începând cu anul 1904, când Sabina Spielrein este internată ca pacientă a lui Jung la spitalul de psihiatrie din Zurich, în timp ce suferă un episod psihotic.

Filmul, regizat de David Cronenberg, a fost filmat între mai și iulie 2010 în Köln, cu locații în Viena. În rolurile principale îi regăsim pe Michael Fassbender în rolul lui Jung, Viggo Mortensen interpretându-l pe Freud și Keira Knightley în rolul Sabinei Spielrein.

Anectodic, Christoph Waltz fusese inițial prima alegere pentru rolul lui Freud, dar nu a putut participa din cauza unui conflict de programare, fiind ocupat cu alte filmări. Astfel, Cronenberg l-a ales pe Viggo Mortensen pentru a colabora pentru a treia oară, după ce lucraseră împreună la „A History of Violence” și „Eastern Promises”. Mortensen joacă rolul cu eficiență și profesionalism, așa cum se aștepta. Trebuie să recunosc că am fost curios să văd cum ar fi interpretat Waltz acest rol, dar acestea sunt discuții lăsate pentru cinefili. Pentru rolul lui Jung, s-a luat în considerare Christian Bale, dar acesta a avut aceeași problemă de programare, astfel încât rolul i-a revenit lui Michael Fassbender, care l-a interpretat atât de bine încât este greu să-l imaginezi pe Bale în acest rol.

Toate interpretările sunt foarte convingătoare, iar această dramă istorico-psihologică cu dialoguri de o asemenea calitate depășește cu mult majoritatea lucrurilor care pot fi văzute astăzi. Filmul a câștigat mai multe premii, mai ales pentru Fassbender și Mortensen.

Prin introducerea unui personaj destul de sordid, Otto Gross, filmul scoate în evidență atitudinile personajelor față de sexualitate, subliniind, de asemenea, unele probleme etice ale psihanalizei, care au contribuit parțial la ruptura relației dintre Freud și Jung. Cu toate acestea, au existat și alte diferențe de opinie între cei doi, care au devenit din ce în ce mai conflictuale în timp, cum ar fi atitudinea divergentă față de misticism (o parte importantă a viziunii lui Jung, dar complet neglijată de Freud) și dorința lui Freud (potrivit lui Jung) de a fi perceput ca o figură paternă infailibilă.

Figura Sabinei Spielrein este o scânteie vulcanică între cei doi bărbați, aducând filmului vitalitate prin dialogurile sale cu ambii, precum și cu soția lui Jung, Emma.

Un incident amuzant are loc la începutul filmului, când Jung și Freud se întâlnesc pentru prima dată la casa lui Freud pentru prânz. Odată așezați la masă, Jung devine atât de absorbit de subiectul discuției încât continuă să se servească din mâncare până când Freud îi spune „servește-te cât dorești”, moment în care Jung realizează că întreaga familie îl privește cu atenție și curiozitate. Conversația continuă într-un club social, la cafea și desert, unde discută în continuare despre psihanaliză. Apoi revin la casa și biroul lui Freud, unde își continuă discuțiile până când Freud îi atrage atenția că discută de 13 ore fără oprire.

Per total, acest film este o modalitate excelentă de a învăța mai multe despre Freud și Jung, diferențele dintre ei și aspectele mistice ale vieții și operei lui Jung. Adăugând interpretările și regia remarcabile, filmul devine o rețetă perfectă pentru îmbinarea plăcerii cu învățarea.

Câteva informații finale despre personajele principale:
– Otto Gross, din cauza modului său de viață depravat, a pierdut totul și se spune că a murit de foame în 1919. A fost găsit mort pe stradă.
– Sigmund Freud a fugit din Viena, deja foarte bolnav, împreună cu familia sa, după venirea naziștilor, și a murit la Londra în 1939.
– Sabina Spielrein s-a întors în Rusia, unde nu doar că a practicat, ci a și format mulți psihanalisti de seamă. S-a întors în orașul natal, Rostov pe Don. În 1941, văduvă deja, a fost dusă la o sinagogă, împreună cu mulți alți evrei, și a fost împușcată de naziști, împreună cu fiicele sale și ceilalți prezenți.
– Carl Gustav Jung a suferit o depresie profundă în timpul Primului Război Mondial, din care și-a revenit ulterior, devenind cel mai eminent psiholog din lume. A supraviețuit soției sale, Emma, și amantei Toni Wolff, murind în pace în 1961.

Cursuri de filosofie

Află mai mult
Politica de confidențialitate
2022 - Copyright, New Acropolis Moldova
Made by ROI SYSTEMS
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram